Tancament d'una biblioteca

A falta de poder ampliar la crònica del passat dijous, Agnès Salvador i Junyent (de 3er) ens envia aquesta noticía del tancament d'una biblioteca a Sabadell.


Tot celebrant l’acte de fi de curs amb diferents generacions... una biblioteca amb més de 70 anys d’història tancava les portes. (increïble però cert!)

Quantes vegades hem llegit o escoltat a través dels mitjans de comunicació el tancament d’una empresa o la reducció de la plantilla per problemes econòmics? No ens ha sorprèn!, és el pa de cada dia. Ara bé, quantes vegades hem llegit o escoltat a través dels mitjans de comunicació el tancament d’una biblioteca (que no sigui perquè canviï d’ubicació)?, per mi és la primera vegada, i ahir, quan era als Catalans, camí cap a Barcelona, de reüll vaig llegir la portada del Diari de Sabadell, el titular era clar, La Biblioteca de Caixa Sabadell tanca les portes, ràpidament vaig pensar que el rumor s’havia consumat, dins meu es van barrejar sensacions d’engany, de ràbia, de tristesa, de records,..., un seguit de sentiments que quan, finalment he tingut el diari als dits i he llegit les tres pàgines que el diari local li va destinar ahir a la secció de notícia del dia, tinc la necessitat d’escriure’n quatre ratlles.

5 cèntims de l’article...


*Una mica d’història... des del 1928 un servei pels ciutadans sabadellencs
El primer projecte data del 1903 per part d’un grup d’entitats. Anys més tard Caixa Sabadell en recollia la iniciativa. Durant l’auge de les biblioteques en temps de la Mancomunitat de Catalunya, Sabadell va demanar-ne una, però la dissolució de la Mancomunitat va frustrar-ne la petició.
El 31 d’octubre del 1928 es va inaugurar, i l’any 1965 van canviar d’edifici, és van emplaçar a l’edifici de l’escola industrial, d’estil modernista, fins al dia d’avui.
“Entre el 1966 i el 1971, va prendre el caire de biblioteca d’humanitats”.
“Amb 130.000 volums i centenars de col·leccions de revistes i diaris, amb bona part de les millors publicacions humanístiques i literàries de més prestigi a Espanya, la Biblioteca de Caixa Sabadell ha acabat tenint un dels millors fons bibliogràfics de Catalunya”.


* Sabadell, la Manchester de Catalunya...
Aquella ciutat tèxtil, on les xemeneies formaven part del paisatge diari dels ciutadans i ciutadanes, la biblioteca va ser la millor escola autodidàctica per obrers i tècnics, dècades més tard, cap els anys 60 i 70 va acollir els primers usuaris que accedirien als ensenyaments superiors, i ara, sembla que la davallada de persones dels últimes dos anys serveix per justificar-ne el tancament.

Sembla ser, que una nova biblioteca d’humanitats està en camí, però estic segura que l’encant, la màgia i el servei de la biblioteca no es plasmarà en aquesta nova iniciativa, el temps ho dirà...! Queden interrogants a respondre...com que passarà amb el fons.

Segurament Sabadell és més coneguda entre nosaltres pel Pla de Biblioteques que ja fa alguns anys que ha posat en marxa, ..., però és de justícia recordar la biblioteca que durant molts anys ha fet les funcions de les actuals.

Un nombrós grup de ciutadans, inquietats per aquest tancament, en van escriure un manifest... en aquest enllaç podeu llegir l’entrevista a Manel Manonelles, impulsor del manifest
http://drac.com/cac/200702/20070221.html


Related Posts with Thumbnails
El blog no-oficial dels estudiants BiD!
.
.

Cerca!

Carlota Abad
Laura Jurado
Virgínia Martínez
Eli Ramirez
Inma Tortosa
Albert Ventura
Enric Zapatero



Enllaços amics