El Repte del divendres (setmana de l'1 al 8 de maig)


.
Com molts de vosaltres ja sabeu, la Facultat organitza setmanalment un concurs on es plantejen uns enigmes que s'han de resoldre amb l'ajuda de diverses fonts d'informació. Per donar més visibilitat al concurs, al Blog us anirem posant setmanalment les preguntes del repte. Podeu, igualment, consultar-les al lloc original: Espai del Repte al Campus Virtual.
.
El termini per enviar les respostes és el divendres, 8 de maig de 2009, a les 12 h del migdia. La solució, amb les fonts que hàgiu fet servir i els comentaris que cregueu oportuns, cal enviar-la a: gascon@ub.edu. Vegeu les bases d'aquest concurs al campus virtual.

Encara (bé, fins demà, només) [EL REPTE VA SORTIR PUBLICAT DISSABTE] sou a temps de visitar una exposició a la ciutat, en un dels seus grans museus. Es tracta d'unes pintures de grans dimensions que un conegut artista va fer per a la seu d'una institució cultural dels EUA. En aquestes pintures es mostren aspectes de diferents parts del país on havia nascut l'autor, país que, a més, és l'objecte d'estudi de la institució que els va encarregar.

.


La institució havia estat fundada per un d'aquells milionaris americans que, amb una poc amagada passió per l'art i la cultura d'un lloc determinat, abocà el seu patrimoni per fomentar-ne l'estudi i la recerca. Va ser llavors quan construí una seu per a la seves ja impressionants col·lecció artística i biblioteca. Per a decorar-ne una de les sales, encarregà al pintor aquesta col·lecció de pintures.


Com marcaven els estatuts de la institució, les obres d'art no podien sortir-ne mai, ni ser prestades a cap altra museu i tampoc no podien ser exposades fora de la seu; així, s'han trobat a faltar algunes grans obres que guarda en exposicions importants sobre alguns artistes (per exemple, les més recents dedicades a Velázquez, de qui el museu en qüestió guarda tres o quatre olis de qualitat). No obstant això, la crisi econòmica de l'entitat l'ha forçat a canviar aquests estatuts: el préstec d'aquestes obres és una manera de treure ingressos i, des de fa pocs anys, poden veure-se'n algunes d'elles arreu del món. Així, aquest és el primer cop que aquestes obres surten; a més, s'ha aprofitat per a restaurar-les, amb la qual cosa s'ha recuperat la lluminositat original de les obres.


Quin pintor i quines obres són les que s'exposen fins al dia 3 de maig a Barcelona? Què representen els quadres que simbolitzen la terra on havia nascut el pintor? Citeu cinc dels quadres dels que guarda el museu de l'entitat, d'aquells que estan entre el més conegut de la producció dels seus autors.


La biblioteca de l'entitat també treu la respiració: només la consulta del seu catàleg, impressiona. Manuscrits, incunables, obres antigues, edicions rares, exemplars únics, etc. Algunes d'aquestes edicions han estat editades en facsímil, i a uns preus no gaire alts. Entre ells, el d'una novel·la en català de l'edició original de la qual (de 1490), només se'n coneixen dos exemplars complets. Del que aquesta biblioteca conserva, se'n va fer una de les primeres edicions facsímils que va publicar l'entitat.

Quina és aquesta obra i a quin preu es pot comprar avui l'edició facsímil publicada per la benemèrita institució americana?

.

El premi és un lot de llibres. Aquesta setmana hi ha: "La casa de la memoria" (Lucía Graves), "A trenc d'alba" (Stephanie Meyer) i "La Generalitat a l'exili" (Jaume Sobrequés i Mercè Morales).

I penseu què, a banda del repte, també hi ha el "Repte del repte" (no us el posem aquí però el podeu consultar al Campus Virtual). Encertar el repte del repte dóna dret a optar pel premi gastronòmic: una tapa i una beguda al Kraf.

Animeu-vos a participar!

.

Related Posts with Thumbnails
El blog no-oficial dels estudiants BiD!
.
.

Cerca!

Carlota Abad
Laura Jurado
Virgínia Martínez
Eli Ramirez
Inma Tortosa
Albert Ventura
Enric Zapatero



Enllaços amics