El Repte del Divendres (Setmana del 8 al 15 de maig)

..Com molts de vosaltres ja sabeu, la Facultat organitza setmanalment un concurs on es plantejen uns enigmes que s'han de resoldre amb l'ajuda de diverses fonts d'informació. Per donar més visibilitat al concurs, al Blog us anirem posant setmanalment les preguntes del repte. Podeu, igualment, consultar-les al lloc original: Espai del Repte al Campus Virtual. .
.
El termini per enviar les respostes és el divendres, 15 de maig de 2009, a les 12 h del migdia. La solució, amb les fonts que hàgiu fet servir i els comentaris que cregueu oportuns, cal enviar-la a: gascon@ub.edu. Vegeu les bases d'aquest concurs al campus virtual.
.
Aquesta setmana toca folklore, que aviat hi ha celebracions diverses de patrons. No es tracta de Sant Isidre, patró de Madrid, que serà el dia 15, ni de Valladolid, que festejarà el dia 13 Sant Pere Regalat, el seu patró.
Ens anirem molt més a prop. .
La primera, a un carrer on durant molts anys va ser-hi aquesta facultat (encara escola universitària, llavors). En aquest carrer, un dia de la setmana, hi haurà una fira molt acolorida i dolça, en honor d'un sant patró d'un gremi que abans es venerava a la capella de la institució que dóna nom al carrer i que, un cop tancada al culte aquesta capella, es va traslladar a una església propera, al mateix carrer.
.

.
Més lluny, el municipi de la imatge celebra el seu patró:
.

.
El patró és un sant el nom del qual es posa sovint als nens que neixen al poble, però que a d'altres llocs no és gaire habitual. Les seves restes, cremada l'església titular del sant durant la Guerra Civil, són avui al temple principal de la vila, que era l'església d'un important monestir que acull les restes, entre d'altres, del successor de Ramir el Monjo d'Aragó.

I acabarem amb altres dos llocs.
.

.
Al primer va néixer un sant, al segon va ser martiritzat. Per això, tots dos llocs el van escollir com a patró. Ara bé, això no va ser fins al segle XVII. I després d'"inventar" un sant, ja que, realment, aquest patró no va existir mai. Confós amb un altre que tenia el mateix nom, i per l'afany de poder lligar el nom d'un sant màrtir a la ciutat, el bisbat i el consell de la ciutat va proclamar-lo patró sense tenir gaire proves que realment totes les tradicions que s'explicaven fossin certes o tinguessin un fonament històric.

.
Quins són els tres sants comentats? De quines professions i llocs són patrons? Quin dia se celebra cada un d'aquests sants? Quanta gent a Catalunya porta el nom de cada un d'aquests sants, segons les darreres estadístiques?

.

>> Animeu-vos a participar! Si consulteu el Campus Virtual, veureu que també hi ha un "Repte del Repte", en el qual podeu guanyar una tapa i una beguda al bar Kraf.

Ah! aquesta setmana, els llibres que podeu guanyar, són aquests! sort!

.

Related Posts with Thumbnails
El blog no-oficial dels estudiants BiD!
.
.

Cerca!

Carlota Abad
Laura Jurado
Virgínia Martínez
Eli Ramirez
Inma Tortosa
Albert Ventura
Enric Zapatero



Enllaços amics