El Repte del Divendres (ÚLTIMA SETMANA!)

.
Com molts de vosaltres ja sabeu, la Facultat organitza setmanalment un concurs on es plantejen uns enigmes que s'han de resoldre amb l'ajuda de diverses fonts d'informació. Per donar més visibilitat al concurs, al Blog us anirem posant setmanalment les preguntes del repte. Podeu, igualment, consultar-les al lloc original: Espai del Repte al Campus Virtual. 

Com ja haureu llegit, aquesta és l'última oportunitat que teniu aquest curs de participar en el repte!
.
El termini per enviar les respostes és el divendres, 29 de maig de 2009, a les 12 h del migdia. La solució, amb les fonts que hàgiu fet servir i els comentaris que cregueu oportuns, cal enviar-la a: gascon@ub.edu. Vegeules bases d'aquest concurs al campus virtual.

Comencem amb un gran palau que va ser "residència i indret freqüentat" d'un gran músic.

El músic en qüestió també és notícia durant aquest any, per raons similars a les del músic de Camprodon. De fet, no està gaire llunyà el dia que se'n commemora l'esdeveniment. És un d'aquells "músics-fita" que va canviar decisivament la història de la música occidental, ja que va sistematitzar i consolidar les formes musicals que han estat la columna vertebral de la música clàssica dels segles XVIII, XIX i bona part del XX. Mentre vivia va ser, sense cap mena de dubte, el músic més influent i reconegut a tot arreu: fins i tot a llocs tan allunyats llavors dels corrents musicals centreuropeus, com ara Catalunya, es troba un bon grapat de còpies manuscrites d'obres seves, la qual cosa vol dir que hi arribaven i s'hi interpretaven, cosa que no passava amb altres músics, llevat dels italians.

Entre les seves nombrosíssimes obres n'hi ha una que va ser estrenada a l'única ciutat andalusa on hi ha pintures murals de Goya. De fet, l'església on hi ha aquestes pintures va fer l'encàrrec d'una obra musical al compositor en qüestió. La va fer i allí es va estrenar; posteriorment, se'n van fer altres versions per a d'altres repartiments.

Quina és aquesta obra i quines versions diferents se'n van fer? Si volguéssim sentir una versió de l'obra original, a quina biblioteca propera podem trobar-la?

El cas és que, tot i la seva fama i que visqués al palau de la imatge, l'home era més aviat senzillet. De fet, si vivia en aquest lloc era perquè era part del servei de la casa, que pertanyia a una il·lustre família noble. Les guerres del passat segle i els canvis polítics que van ocasionar van fer que les propietats de la família passessin a mans de l'estat i que els seus membres perdessin els títols nobiliaris. Un dels seus descendents, però, ha assolit fama al seu país com a escriptor. A més, ha estat traduït a d'altres llengües i és, avui, un dels autors més reconeguts d'aquella part del món. Una de les seves novel·les parla, justament, dels seus avantpassats i de la relació que van tenir amb el músic: el títol de l'obra ja indica que hi ha música pel mig.

Com abans, on podem trobar una traducció d'aquesta novel·la? Si volem comprar-la, a quin preu es pot trobar?

Un altre descendent de la família es va dedicar al futbol, jugant a la selecció nacional i a d'altres equips. Avui, ocupa un càrrec important en la federació estatal d'un altre esport, en el qual Espanya és una potència.

On i quan es va originar aquest esport? Quin equip amb nom de revista ha estat l'últim guanyador de la lliga espanyola d'aquest esport?

El premi que obtindrà el guanyador o guanyadora el veureu si feu un clic aquí.

A més, recordeu que podeu trobar el repte del repte, una senzilla pregunta amb un interessant premi: una tapa i una beguda al Bar Kraf!

Related Posts with Thumbnails
El blog no-oficial dels estudiants BiD!
.
.

Cerca!

Carlota Abad
Laura Jurado
Virgínia Martínez
Eli Ramirez
Inma Tortosa
Albert Ventura
Enric Zapatero



Enllaços amics