[Especial Jornades] Extra (+F=I³ : ecuacions funcionals)

Després de més d'un mes, publiquem una darrera crònica de les 12es Jornades (12es Jornades Catalanes d'Informació i Documentació). Així no ens adonarem i ja serà l'hora de les 13es.
És un resum de principi a fi.
.
Autora: Grelda Ortiz [aclareixo que ella no és responsable de la data de publicació d'aquesta entrada (it's my fault)] Si us fixeu amb el temps verbal, la crònica està redactada por després de dinalitzar les jornades.
.
-----
En un ambient distès, amable, elegant, íntim i personal (i encara que sembli mentida, més barat que el Fòrum!) es van inaugurar les 12es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació a la planta Mezzanino de l’hotel Rey Juan Carlos I.

Els voluntaris ens vam rebre amb un somriure, i molt amablement ens van ajudar a trobar on era el fotomaton [photocall] o on agafar els auriculars per a la traducció simultània.

La conferència inaugural a càrrec de Lee Rainie (del Pew Internet) ens va a confirmar el que ja sabíem (o intuíem): hem de complementar els serveis que ja oferim amb nous serveis, fer-nos “amics” dels nostres usuaris a les xarxes socials… participar activament a les xarxes! Això no vol dir que ens oblidem de la resta de serveis, al contrari, però tindrem mooolta més feina! Per exemple a preservaciò digital tenim molt per fer.
.
Al taller “Al voltant de les metadades: la norma ISO23801 sobre metadades per a documents” la Montserrat García i el José Alberto Alonso ens van fer cinc cèntims del procés…. i va quedar clar que és un procés complex i molt car (les metadades de preservación son cares). A la taula de debat “Preservació digital: estratègies de futur” l’Enric Cobo, la Bárbara Muñoz, el David Iglesias, i el Miquel Térmens van compartir les seves experiències a arxius i biblioteques, i novament ens va cridar l’atenció el preu de la preservación (16€ 1 Mega… sense “aditius”).
.
Gràcies a Deu, no cal preservar-ho tot (i no tothom tindrà la responsabilitat de preservar a llarg termini), és vital tenir uns criteris de tria, protocols, plans, registres… vaja, hem de començar a caminar: “quien no empieza a andar, no sabe lo que necesita”. I tu, lector, qué fas per preservar els teus continguts digitals?

.

.
Tant és quin dispositiu facis servir per satisfer les teves necessitats d’informació: un rotllo de pergamí, una llibreta amb apunts, un llibre subratllat, o un e-book on comparteixes les teves anotacions amb els teus amics o amb tot el món. La biblioteca té l’espai ideal per a la teva lectura! Ja sigui si llegeixes en paper o en digital!
.

En Javier Celaya ens va explicar a les jornades que la gent pateix un síndrom de Diògens: pdf que veu, pdf que descarrega. Li va faltar afegir foto que fem, foto que penjem a la web!

Aquesta taca... vermella?... mostra els llocs de Barcelona amb fotos al Flickr! També va parlar dels llibres enriquits – en plan llet omega 3!!- que els drets d’autor en veritat son drets de l’editor, i que a Google (una empresa que vol guanyar diners com els editors) no l’interessen els llibres (igual que els editors) sinó les dades darrera els llibres!! I que Google ens hauria de pagar a les biblioteques!! Estem trigant a quantificar el cost de les nostres feines i passar la factura a Google!! .... “la esperanza no se la lleva el viento”. Això és el que va dir Red a Escarlata durant la conferència de cloenda de les jornades a càrrec de Claudi Alsina ... el seu “Terminator” va ser fantàstic!
.

Vem assistir a la cloenda del any 2110, una cloenda a la que mai podrem anar-hi. On la parula espai és obsoleta, on tots fem servir Diginet i portem un xip implantat al cervell, i on no cal cercar informació... ja la tenim al cap. Peró on caldrà recuperar la humanitat. Poètic.

Related Posts with Thumbnails
El blog no-oficial dels estudiants BiD!
.
.

Cerca!

Carlota Abad
Laura Jurado
Virgínia Martínez
Eli Ramirez
Inma Tortosa
Albert Ventura
Enric Zapatero



Enllaços amics